Equestrian.nu

Stallplats

Stallplats
Det finns stallplatser och så finns det stallplatser…
Det finns just nu 174 annonser om stallplats i Stockholm i prisklassarna 1 900kr/mån till 10 000 kr/mån. Stall, service, kostnader och extratjänster varierar såklart. Vad är viktigt, vad ingår och värderar jag olika saker. Allt ställs på sin spets när man står där med sin häst som kostar massor med pengar men man inte har tid att rida för att stallsysslorna tar för mycket tid. Eller att hästen blir skadad för att något i rutinerna i passar min specifika häst.

Jag gjorde en bruttolista och beroende på min häst och hur min situation ser ut så prioriteras ju saker om.

Avstånd/tid till där jag bor
Jag kollar på Google maps och ser vad det tar i tid vid de tider som jag brukar vara i stallet. 30 min när det inte är så mycket trafik är okej för mig, och upp till en timma vid kö. (Jag bor på Södermalm, Sth så jag har hittills inte velat vare sig jobba eller ha häst norr om stan då jag upplever att det alltid är kö åt det hållet om jag skall köra bil.)

Hagar, staket och lera
Vinterhagarna är ju de som hästarna står i större delen av året. Vissa stall har hästarna i mindre hagar där de står ensamma eller två och två, med trästaket och grusat underlag. De blir inte leriga och de är svåra rymma ifrån. Andra stall har större hagar, med gräs och många hästar i varje hage, kanske en sto-hage och en valack-hage omgärdade av elstängsel. De hagarna blir ofta leriga, speciellt vid ingången, hur mycket lera beror på dränering och hur mycket det regnar, snöar och töar. En häst som får mugg av lera kanske inte klarar det, eller en utbrytarkung kanske behöver trästaket. Sen finns det ju hagar som är kuperade, steniga, hårda, med berg eller liknande, det vill säga inte en vanlig fotbollsplansliknande yta. Det kan vara jättebra eller inte alls bra, beroende på vad man har för häst och hur skadebenägen hästen är.
Och så när olyckan väl är framme kan det vara bra att det finns sjukhagar, så att hästen slipper stå i boxen när den inte får röra sig pga någon skada som skall läka i stillhet.
Vissa stall har sommarhagar med bete, andra inte. Beroende på häst så kan detta vara mer eller mindre viktigt att väga in.
Jag gillar att min häst står med andra ston, gärna lite större hagar och gärna med gräs, sen ogillar jag lera, och stängsel med dålig el gör att min häst tror att det gräset är grönare på andra sidan.

Utsläpp / Insläpp
Vissa stall har så kallat direktutsläpp och direktinsläpp, andra stall leder hästarna ut och in. En och en, eller två och två. Olika stall olika rutiner.
Det är en skaderisk vid direktutsläpp, när vissa hästar tror att de ligger i startfållan på Solvalla och sladdar ut genom boxen, genom stallgången och sen kör kapplöpning ner till hagen. Andra hästar tar det med ro, tar ett höstrå på stallgången, hittar ett havrekorn, och makar sig ner i hagen godan ro. Beroende på häst, passar det olika bra. Min häst tror att livet är en galopptävling vid direktutsläpp.

Fodringar
När och var hästarna fodras? Får de fri tillgång till hö/hösilage i hagen eller blir de lunchfodrade i hagen, eller måste de komma in i stallet för att få lunch.

När öppnar / stänger stallet
Många stall har som rutin att efter kvällsfodringen så släcker man ner stänger och sen skall det vara tyst och lugnt. Beroende på vilken tid kvällsfodringen är så kan det vara skillnaden mellan att hinna rida eller inte hinna rida för mig. Jag ser gärna att det finns möjlighet att stänga stallet vid 22.00 för att inte behöva stressa.

Strö
Torv, spån eller halm.
Vissa hästar tål inte torv av olika anledningar, många anläggningar accepterar inte spån för att det är svårt att bli av med. Halmpellets brukar fungera på de flesta anläggningar men är dyrare än torv. Vad ingår i stallhyran – räcker det som ingår, och vad kostar det att köpa extra.

Tunga lyft
Är det långt att kånka torvbalar, fylla på vatten, etc. Går det att komma fram med skottkärra och pirra överallt. Blir det en okej arbetsställning vid de tunga lyften. Är det en balansakt att tömma gödselkärran vilket gör att det är risk för ryggskott varje gång?

Tidsåtgång i stallet (till ”tråkiga” saker)
Hur ser det ut med vatten till hagarna, skall det bäras dit, eller finns det slang? Skall slangen rullas ut och tillbaka varje gång, eller är den permanentad?
Hur ofta skall hagarna mockas, dagligen, veckovis eller säsongsvis?
Hur långt är det mellan gödselstacken och stallet och hagarna som skall mockas.
Finns det vattenkoppar, eller är det hink i boxen.
Fryser vattnet i stallet på vintern, var hämtar man vatten då?
Hur långt är det till foderboden?

På vissa stall går det fortare att mocka än att ta fram och ställa tillbaka skottkärran för att skottkärrorna är placerade på ett ”krångligt” sätt av olika anledningar. Eller att gödselstacken är placerad på ett sätt att det är svårt att ta sig dit. Hur ser det ut där man tömmer kärran, är det vingligt, behöver man kasta upp det i en container, eller häller man bara ner i en container. Hur skall det sopas och krattas?

Logistik och struktur i stallet är avgörande för att kunna vara effektiv med alla de saker som skall göras.

Hur ser boxen ut
Storlek på boxen
Högt i tak
Fönster
Kan den sticka ut huvudet
Galler eller vägg till boxgranne
Kan den dra sig undan
Ventilationen

Uppställningsplats
Finns det någon uppställningsplats som kan vara lämplig vid  veterinärbesök eller hovslagare, där man inte står i vägen och kan stå ostörd.

Tvättmaskin och torkmöjligheter
Tillgång till tvättmaskin, torkrum, torktumlare är underbart.
Någonstans att hänga blöta täcken regniga dagar är också underbart.

Snöröjning
Vem sköter snöröjningen, och görs det även på helgerna?
Jag höll på att slå ihjäl mig i vintras vid flera tillfällen trots att jag hade dubbar på stallskorna för att det var så halt på stallplan. Hästen var broddad runt om för att kunna  ta sig till ridhuset. Då funderade jag mycket på snöröjningen… Men det kanske inte är ett stort problem de flesta vintrarna.

Halm
Går det att beställa och förvara halm för hästen att äta. Min häst äter gärna halm och det är ju bra om det går att förvara på anläggningen på ett bra sätt.

Sadelkammare och förråd
Jag har massor med hästprylar, om det mesta kan förvaras i stallet är det ju en extra bonus.

Spolspilta
Det kan vara skönt med en spolspilta med ett rejält och bra avlopp. Finns det varmvatten är det ett extra plus, speciellt de där kalla leriga dagarna när man själv är genomfrusen.

Stämningen i stallet
Inte oviktigt alls, både hästar och människor måste trivas för att det skall vara roligt att lägga all tid och pengar på fritidsintresset.

Ridhus, utebana, ridhustider
Finns det ridhus, och hur är tillgängligheten på det? Passar de lediga tiderna dina egna tider. Ridskolor brukar ha mycket verksamhet i ridhuset när ”vanliga” människor som man själv är lediga, vilket innebär att det kanske står ett fint ridhus vid stallet som man aldrig har möjlighet att rida i.

Och om tillgängligheten på ridhuset är god, hur är underlaget, vattnas det om det behövs, vem gör det? Harvas ridhuset?
Finns det speglar i ridhuset.

Samma sak kan man tänka på med en utebana, finns det en utebana, och hur är underlaget och storleken på den. Går det att träna programridning för program som går på 20×60.
Vill man dessutom träna hoppning kan det vara bra att det finns hindermaterial.

Ridvägar, finns det ridvägar med olika underlag, är det okej att rida på dem eller är det ”sura” grannar. Behöver man rida på trafikerade vägar för att komma till bra ridvägar.

Hovslagare/veterinär
Kommer det regelbundet hovslagare och veterinär till stallet kan det vara fördelaktigt och bekvämt att bara kunna hänga på.

Övriga saker som kan vara värt att notera
Hästsolarium – extra lyx
Skrittmaskin- kan vara bekvämt om hästen går i liten grushage och har mycket spring i benen.

Tränare 
Kommer det redan tränare till anläggningen? Har de plats för nya kunder?
Får man ta med sig sin egen tränare?
Finns det tillräckligt med kunder för att kunna ta dit olika tränare eller anordna clinics eller liknande.

Extra tjänster
Går det att köpa till tjänster som mockning och visitering ifall du skulle vilja ha en stallfri dag.

Fullservice vs Kollektivt
Vissa stall har fullservice och andra drivs kollektivt.
Beroende på hur mycket tid man har eller hur mycket hjälp man kan få från resten av familjen kan det vara mer eller mindre viktigt. Jag har inte tiden det krävs för att stå i ett helkollektiv, där alla pass skall delas på de uppstallade. Däremot har jag lite mer tid på helgerna och då kan halvkollektiv vara ett alternativ, dvs om man delar helgerna mellan de uppstallade.

Sammanfattning
Detta är alltså min bruttolista… där jag har listat vad jag tycker spelar in i valet av stall.