Equestrian.nu

Zombiekatastrof vs Ponnykärlek

Jag lyssnade på Sommar i P1 med Herman Geijer om överlevnad vid zombiekatastrofer. En fantastisk resa genom tankar och katastrofer. Herman Geijer guidar oss genom filmer med zombies och hans expertis som zombieöverlevarexpert.

Zombierna är bara en metafor för att kunna överleva nya situationer och katastrofer, såväl yttre som inre resor, och kanske inte bara överleva dem utan även kunna leva samtidigt.

Man kan förbereda sig genom att: 
– Träna, för att välta en bil och springa långt.
– Lära känna sina grannar, för att de skall bry sig och se till din säkerhet.
– Kunskap om gruppdynamik och ledarskap
– Lära sig nya saker
– Organisering

Jag tänker att zombierna kanske är synonymt med hästlivet.
För att inte bara överleva utan leva och ha roligt, så måste man ha koll på samma saker.

Man måste
- Träna - för att kunna mocka, rida, rykta, springa med hästar, så måste man träna och vara rätt vältränad för att klara sig bra.
- Lära känna sina grannar -  för att kunna klara sig bra i ett stall, måste man känna sina stallgrannar, man behöver deras hjälp och omsorg, det är de som gör den stora skillnaden mellan att överleva eller inte. Tänk vem det är som letar efter dig om du inte kommer tillbaka från en uteritt i tid.
- Kunskap om gruppdynamik och ledarskap - En kedja är aldrig starkare än dess svagaste länk och det gäller särskilt i grupper. Och i katastrofsituationer behöver vi varandra mer än någonsin annars, så håll ihop. Detsamma gäller i stallet, i lera, snömodd, kyla, fryst vatten eller när hästen är akut sjuk är det samarbete som gäller. För att klara sig både mentalt och fysiskt.
- Lära sig nya saker - att lära sig nya saker oavsett vad det är, är utvecklande och skapar sociala band om man gör det tillsammans. Det gör man varje dag i ett stall-lär sig nya saker. På olika sätt, från det senaste inom träning på intressanta clinics eller tävlingar. Eller genom det vardagliga, som en trampskada som gör att man får lära sig att lägga galoppbandage.
- Organisering - hur arbetar man tillsammans? Att samarbeta på ett bra sätt är ingen självklarhet. När en häst sliter sig och galopperar mellan väg och stallbyggnader. Vem gör vad? Eller när en häst inte vill bli lastad. Då krävs samarbete och organisering. Eller i vardagen, hur organiserar man sig för fodringar, utsläpp, insläpp och liknande.

Så klarar man livet i stallet, då kommer man klara en zombieattack.

Det krävs också att man vet hur man överlever de första tre dagarna innan samhället kliver in. Det kräver vatten, mat och värme. Det är något som alla i ett stall har resurser för. Det brukar finnas vattentankar vid hagarna, samt stallskåp fyllda med nudlar, morötter, frukt och kexchoklad. Och täcken, hästmänniskor brukar ha fler täcken till hästen än hela släkten tillsammans. Så blir det en katastrof, så borde stallet vara en bra tillflyktsort. För är man inte en stallmänniska så finns det andra som är bra på att organisera, leda, samarbeta och har bra koll på det mesta.
ZombiehorseMinecraft

2 thoughts on “Zombiekatastrof vs Ponnykärlek

  1. Herman Geijer

    Tack för en av de bästa recensionerna av sommarpratet! Det är alltid kul när människor kopplar ihop vad de själva håller på med till ett annat ämne. Topp!