Equestrian.nu

Att köra hästsläp

Efter ett halvår med en skadad häst har jag blivit väldigt bra på det där att transportera hästen till klinik med hästsläp. Jag har ju googlat och pratat med massa folk såklart, för att ta reda på vad som är ”best practice” och vad man skall tänka på. Många saker hade jag aldrig tänkt på tidigare, men nu när jag står där själv och skall packa och transportera var det mycket att tänka på.

* Att bilen och släpet passar körkortet
Jag skulle köra upp för utökat körkort, för att bilen vi hade med dragkrok tillsammans med vårt släp och hästen översteg vikten för vad man får köra på ett vanligt B-körkort. Men jobbet lyckades med olika ”viktiga” saker varje gång jag hade en uppkörningstid. Det slutade med att bilen byttes ut mot en annan bil, så nu har jag ett ekipage som jag får köra på mitt B-körkort och det är inte längre lika akut att köra upp för ett utökat körkort, som säkert är bra att ha för framtiden.

* Vinterdäck och sommardäck. Dubbat och odubbat. 
Att kolla upp att typen av däck på bilen passar ihop med släpets däck, vinterdäck och sommardäck.

* Är släpet i bra skick?
Det finns många skräckhistorier om släp som gått sönder med häst i. Golv som hästar trampat igenom, dörrar och luckor som öppnat sig under färd etc. Det är inget som man vill vara med om, så be gärna en verkstad eller händig kompis kolla att allt är i sin ordning en gång om året.

* Varma sommardagar
Öppna fönstrena i transporten och stanna regelbundet och erbjud vatten för att hästen inte skall bli överhettad. Ha med en vattendunk med vatten hemifrån.

* Spån i transporten
Hästar gillar inte att kissa när det skvätter på benen. Lägg in lagom mycket spån, så blir det inte halt av kisset.

* Lasta hästen på vänster sida i transporten
Lasta på vänster sida om det är en transport med mellanvägg, det gör att den tyngsta delen av transporten är in mot vägbanan och det blir bättre stabilitet. Tänk speciellt på det när du kör på smala vägar och vid möte att inte köra ut för långt på vägrenen där den kan vara mjuk och ge efter.

image

* Transportgrimskaft
Jag använder transportgrimskaft med panikhake om hästen snabbt behöver komma loss.

 * Täcke eller inte täcke?
Jag har täcke som ett skydd för eventuella skav, om det inte är för varmt.

* Transportskydd
I början gillade inte min häst skydd, de första gångerna fick hon åka med vanliga senskydd och boots. För hon stod och försökte skaka av sig transportskydden, och då innebär det ju mer risk för skador. Efter lite träning gick vi över till låga transportskydd för att nu ett år senare kunna använda höga transportskydd utan att hon reagerar på dem.

* Bommen i trailern
Bommen skall vara i boghöjd för stöd vid inbromsningar. Tänk på att det finns flera lägen för bommen och att det skall vara i den höjd som passar din häst. Det finns transporter som har panikutlösning av bommen på utsidan, kolla att du vet hur den fungerar om olyckan skulle vara framme och hästen lyckats ställa sig på bakbenen och lagt frambenen över bommen, så vill man ju inte in och fixa med det när frambenen virvlar i luften.

* Hönät
Min häst står helt stilla i transporten om den har tillgång till hö/halm under resan. Tänk på att hösegel, hönät eller en vanlig ikea-kasse som är upphängd inte skall gå att fastna i när de är tomma och hästen kanske blir rastlös.

* Kulhandsken och ploppen. 
Var noga med att ploppen kommer upp när du sätter på kulhandsken på dragkroken.

* Bra att ha med i bilen/transporten
Ha för vana att ha lämplig utrustning för att kunna lasta och lasta av hästen på konstiga ställen. Extra grimma och grimskaft (man skall alltid ha lädergrimma i transporten), träns, longerlina, longerpisk, handskar, hjälm samt en kniv om man behöver skära loss hästen om den fastnat i något.