Equestrian.nu

en bild av varje träning

jag brukar skriva små anteckningar efter varje träningspass för tränare, och ofta även efter andra pass också. Ibland går jag tillbaka och läser mina anteckningar. Men vissa saker behöver inte skrivas ner för att kommas ihåg och det är när jag ser en bild framför mig efter ett träningspass.

Det var i höstas när jag var på en kurs och träffade en annan ryttare som var helt underbar. Hon tipsade om att sätta en rubrik på varje träning. Jag såg inte rubriken i ord utan i bilder. Hon såg efter ett pass en fjäder och jag såg ett hjul som snurrade framåt. Det kanske låter konstigt, men det är ju känslan man vill åt i dressyren. Och när man hittat fram till känslan och försöker nå känslan med alla sina sinnen så kan den ju bli en mening, ett ord eller en bild.
Jag har lättast att se känslan och upplevelsen som bilder. Och det är då lätt att ta fram den erfarenheten det minnet vid nästa träning, för att försöka komma ihåg hur man kom dit.

Bilden av det snurrande hjulet
Hjulet var att hästen skall gå fram till bettet, och när hjulet snurrar framåt så kommer drivet bakifrån, drivet i skänklarna motorn i bakbenen och hästen går fram till bettet och man kan korta i tygeln, samla och hästen blir låg i nacken och använder ryggen. Men om hjulet går bakåt, så tar man mer i tygeln än vad det finns motor och det blir ett hjul som snurrar bakåt och en häst som blir hög och tappar ryggen.
En bra bild för mig att se framför mig och som hjälpt mig mycket.

Screen Shot 2015-02-16 at 15.09.28

En annan bild jag har från den träningshelgen vi hade tillsammans är en bubbla, jag och min häst i en bubbla. Vi seglar omkring i bubblan helt fokuserade och tillsammans och helt obrydda om att det stormar utanför vår bubbla. Det är bara vi i hela världen och vi är i vår bubbla.

Screen Shot 2015-02-16 at 15.16.02