Equestrian.nu

Foderstat – vikten av grovfoderanalys

Nu har jag gjort en ordentlig genomgång av min hästs foder.
Jag fick höra att det kanske var bra om min häst fick proteintillskott för att ha goda förutsättningar att muskla på sig. Jag vet ju att vårt hösilage är proteinfattigt och jag gjorde en foderstatsberäkning. Då får jag att grovfodergivan är lagom stor,  att energin är lagom eller på gränsen för högt för det arbete hon gör men att proteinvärdet är för lågt. Det visste jag ju redan. Men hur gör jag då? Hur jag än vänder och vrider så spelar det ingen roll hur mycket hösilage jag ger, proteinvärdet blir för lågt, och lägger jag till havre  blir energivärdet för högt.
Hösilageanalys

Relommendationen från foderstatsprogrammet är: Du har ett grovfoder med lågt proteininnehåll. Prova i första hand att öka grovfodergivan eller komplettera med lusern och i andra hand med att ge proteinrikt kraftfoder.

Proteinrikt kraftfoder finns från massor med olika leverantörer. Jag tittade lite extra på Krafft, för det är en svensk produkt. Men vad är det egentligen för skillnad på Krafft Groov 150 och Krafft Groov 125 och Krafft Muskel, Krafft Protein Pluss. Alltså jag förstår att det är olika produkter, men är de inte väldigt lika? Spelar det egentligen så stor roll vilken av dem jag väljer? De har en broschyr som förklarar skillnaderna, och en tabell som listar rätt bra vad som passar beroende på grovfoder.
http://www.krafft.nu/files/contentFiles/broschyrer/krafft_foderkatalog_low.pdf
Men jag måste räkna på varje enskild produkt för att förstå skillnaden. Jag lägger in de olika värdena för de olika Krafft-produkterna i foderstatsprogrammet och jämför.

Krafft Groov 125, ger för lite protein och för mycket energi.
Krafft Groov 150, (25 kg, 249 kr), behöver 1 kg/dag, men ger för mycket energi.
Krafft Protein Pluss, (proteinvärde: 220) (25 kg, 315 kr), behöver 0,6 kg/dag, behöver 1 dl mineraler,
Krafft Muskel, (proteinvärde: 370)  (15 kg 299kr), behöver 0,4 kg/dag, men behöver 2 dl mineraler.

Jag har testat de olika krafft-produkterna med hösilage-giva från 10-15 kg, men det är 11 kg som fungerar ”bäst” jag har även med 0,2 kg betfor, som egentligen bara är energi, vilket jag inte behöver, men som är bra för magen.

Så slutsatsen är, den nya foderstaten bör vara:
11 kg hösilage
0,2 kg betfor = 1 skopa blött
Krafft Protein Pluss 0, 6 kg/dag (undrar hur många dl det blir?)
1 dl mineraler, Krafft Blå
+ halm,
som iofs också innehåller energi, men som jag inte räknat in i foderstatsuträkningen, men som behövs för sysselsättningen.

Det jag har haft under hösten är:
11 kg hösilage
0,2 kg betfor = 1 skopa blött
1,2 kg havre
1 dl mineraler
och halm, som iofs också innehåller energi

Uppdatering;
Nu har jag ringt till Krafft för att dubbelkolla att min uträkning är rimlig, och höra vad de tycker. De säger efter att ha räknat fram och tillbaka att Krafft Protein Pluss är att föredra, om jag tycker att energinivån blir för hög, dvs att min häst blir rund, så kan jag gå över till Muskel. Det som är att föredra med Protein Pluss är att hästarna tycker att det är smakligare än muskel och att det innehåller mineraler som gör att jag inte behöver lägga till så mycket mineraler.
De sa också att 600 gram pellets är 1 liter, men att det är bra att kontrollväga för att vara säker.
Hon sa också att lusern inte innehåller de mängder protein jag behöver så att det kommer inte att hjälpa mig i detta fallet, så jag behöver inte räkna på lusern.

Foderstatsanalys

Bilden visar resultatet av den nya foderstaten med  Krafft Protein Pluss 0, 6 kg/dag.
Energivärdet blir inte så högt och alla andra värden är OK.

Information jag har använt:
Foderstatsprogram som är gratis:
http://www.hastsverige.se/foderstatsprogram.html

Foderskola:
http://www.hastsverige.se/foderskola.html

Broschyr om vitaminer:
http://www.krafft.nu/files/contentFiles/broschyrer/krafft_vitamin_och_mineral_abc.pdf

Broschyr om foder från Krafft:
http://www.krafft.nu/files/contentFiles/broschyrer/krafft_utfodrings_abc.pdf