Equestrian.nu

Träningsinspiration

En vecka ledigt har gett mig tid och lugn för att hitta tillbaka till kreativiteten i träningsupplägget igen. Så mycket idéer och snart är julledigheten slut och vintervilan för hästen hägrar. Men ingen vila ännu på några veckor – och det skall inte heller bli en totalvila, då hagarna knappt går att röra sig i, boxen är ganska tråkig och dagarna ganska korta. Men det skall inte presenteras några nyheter under vilan, utan mer avslappning. Men nu några av mina tankar på träning jag vill ha in regelbundet.

julaftonsträningCavalettibommar är nyttig träning i alla gångarter. Olika avstånd ger även bra hjärngympa för hästen. Om man höjer ena änden på varannan bom ger det ytterligare träning och skapar extra lyft i steget.

Tömkörning tycker jag trots viss träning inte riktigt ha blivit så roligt som jag hoppades, så jag tänkte att om jag lägger till cavalettin som en del av tömkörningen så blir det kanske roligare (för mig alltså).

Rida på olika underlag
När jag var på Flyinge i somras, pratades det om att man skulle träna på olika underlag varje dag. Det har jag inte lyckats med, men att variera ridhuset och utebanan med terrängridning har jag lyckats med flera dagar i veckan. Det skall jag fortsätta med och utveckla ytterligare. Att rida i friskt tempo när underlaget tillåter, och att rida lugnt när det är halt eller hårt, men att fortfarande rida ut – att lämna ridbanan.

Ut och gå
Det går bra att gå en promenad i mörkret med pannlampa och leda hästen i träns. Då får jag också träna på kommunikationen, ledarskapsövningar och min egen motion. Samtidigt som hästen vänjer sig vid pannlampan, lyssnar på mig och tycker det är okej att inte ha sällskap av andra hästar.

Pilates med hästen
Att göra stretchövningar när hästen är varm, tex efter ett ridpass. Med hjälp av en morot locka hästen att sträcka huvudet in mellan frambenen, sen mot sin vänstra sida och sen högra sidan.

 

 

Bilden är från julafton efter en härlig kadrilj med de andra ryttarna på klubben. Vi går en promenad i solen efter morgonens träning.