Equestrian.nu

Löshoppning av unghäst (del 2)

Vi samlades imorse i ridhuset kl 8.30
För att vara den 2 januari, med regn och mörker var det bra uppslutning i ridhuset. Det var 6 hästar anmälda men det blev slutligen 4 hästar men vi var 4 vuxna och några ungdomar och några yngre, yngst var min son V som är 5 år. Efter att vi byggt banan så samlades vi och gick igenom säkerheten. Hjälm, handskar var ett måste för alla som skulle befinna sig pp banan. Vi gick igenom allas uppgifter. Vi hade fotograf, morotshinksansvarig, höja hinder-ansvarig, infångare, den som sprang med hästen/släppare. Och lite publik med gott humör och extra morötter som också hjälpte till mellan hästarna, att stega, flytta hinder och värma hästar. Alla var mycket delaktiga och alla hade viktiga roller

Övningen
Övningen vi gjorde var med två hinder med 8 m avstånd, som kortades för de mindre hästarna till mellan 6 och 7 m. Vi varierade mellan kryss och rättuppstående och avslutade alltid med ett sista språng där vi sänkte rejält för att det skulle kännas roligt. Det räckte med 5, 6, 7 ggr för varje häst, det kändes väldigt tydligt när hästen förstått uppgiften och man kunde höja och när den började vara ”klar” och det var dags att avsluta.

Tidsåtgång
Vi började bygga kl 8.30 på morgonen, gå igenom säkerhet och instruktioner för alla medverkande och funktionärer och vi var klara och hade byggt bort kl 12.00. Då hade vi tagit det lugnt och värmt upp och löshoppat 4 hästar. Vi kom igång med första hästen ungefär 9.30. Vi hade kunnat vara effektivare, men vi hade ”bokat” ridhuset fram till 12, så vi hade ingen anledning att stressa. Ute var det regn och rusk, och därför kände vi inte heller att det var nödvändigt att värma upp hästarna på utebanan för att spara tid.

Utrustning
Vi tog en häst i taget, och den fick värma upp med longering i ridhuset. Hästarna  hade träns på sig, utan tyglar, och när vi släppte dem i början av banan höll vi dem med ett grimskaft i bettringen som bara kunde löpa ut när vi släppte. Hästarna hade inga täcken eller liknande på sig, men sina vanliga hoppskydd och boots.

Glädjen
Min häst var lite tittig de första gångerna, gjorde några roliga grodhopp över hinder på ca 2 dm. För att efter några vändor fatta galoppen (ha ha) och se hur lycklig ut som helst och hoppa hinder som om hon vore en hopphäst.
Roligt hade vi alla både hästar och människor.

Några roliga bilder från dagens löshoppning

Löshoppning
löshoppning

 

Löshoppning