Equestrian.nu

Igångsättning – hur gör man?

Det var mycket tankar som snurrade när hästen inte var skadad längre. Här stod jag med en superpigg häst som blivit skrittad vid hand i tre veckor men annars bara stått på box. Vad gör jag nu.

Frågade om råd – släpp ut henne i hagen så hon får springa av sig var svaret. Det lät ju rimligt, för rida vågade jag inte göra eftersom hon dansade runt mig på två ben när jag skrittade henne.

Ringde ridlärar-K som sa nej, nej, inte hage förrän hon är trött, annars kommer hon bara skada sig igen. Såklart, det lät ju också helt rimligt. Så vad gör man då – jo longerar eller tömkör. Tömkörning var längesen jag gjorde så det kände jag inte att jag skulle testa nu i den här situationen, men longera har jag typ koll på.

Longering fick det bli, efter alla konstens regler, jag med hjälm, handskar, ordentliga skor och hästen med inspänningar och alla skydd på som jag har. Jag ledde henne runt först en kvart eller så, sen släppte jag ut henne i lina, vid kommandot trav exploderar hon fullständigt, uppåt framåt, flyger, svävar, rodeo var bara förnamnet. Men härligt att se, hon är glad, jag är glad, sen lugnar hon sig något och travar fint en stund för att på galoppkommandot köra full rodeouppvisning igen. Framåt, jag smackar för att hon skall tänka mer fram än upp- och det fungerar, hon lugnar sig efter några varv och när vi byter varv så börjar det bli min gamla vanliga lugna häst. Jag var glad att jag inte satt på och hon var glad att hon fick springa och hoppa utan konstigt bandage.
Nästa dag upprepade vi samma procedur, för att dag 3 kunna avsluta med lite ridning efter longeringen, det var Ridlärar-K som fick rida henne, hon är mer kamikaze än jag, men det var inga konstigheter, och dag 4 longering och ridning och dag 5 som var helgdag hade jag möjlighet att både longera och rida för att sen, äntligen kunna släppa ut henne i hagen. Vilken lycka, en galopp, men inga galenskaper, inga skador, inga bus med hagkompisarna.

Sen har jag ridit lite mer för varje dag, tagit det ganska lugnt men ridit i alla 3 gångarterna, så efter tre veckor på box är hon nu efter ytterligare en dryg vecka igångsatt och hon är klar för ”riktig” ridning.